Uniunea Europeană…O nouă URSS? de Vladimir Bukovski

Aşa  cum am promis, mai jos aveţi recenzia cărţii de care am vorbit zilele trecute. Tot ce pot să spun este că lectura cărţii te face să iţi deschizi noi orizonturi şi să iţi pui numeroase semne de întrebare cu privire la subiectul dezbătut. Dacă aveţi nelămuriri nu ezitaţi să daţi un comment.

Uniunea Europeană…O nouă URSS?
Vladimir Bukovski, Editura Vremea, Bucureşti 2006, 164 pp.
Traducere de Dan C. Mihăilescu

Vladimir Konstantinovich Bukovski este unul dintre cei mai celebri disidenţi ruşi, luptător neobosit împotriva totalitarismului. Bukovski a fost unul din primii care a dezvăluit utilizarea închisorilor psihiatrice împotrivă deţinuţilor politici din Uniunea Sovietică. După ce a fost condamnat din iunie 1963 până în februarie 1965 şi ulterior din ianuarie 1967 până în ianuarie 1970, Bukovsky a reuşit să transmită în Occident circa 150 de pagini în care dezvăluia abuzurile instituţiilor psihiatrice asupra deţinuţilor politici.
În Uniunea Europeană… o nouă URSS?, Vladimir Bukovski analizează cu un caracter critic proiectul şi instituţiile comunitare, relevând totodată o serie de analogii frapante între Uniunea de azi şi fosta URSS.
Falsa moarte a Leviatanului. În acest prim capitol Vladimir Bukovski vrea să arate că Războil Rece (căci la acesta se referă când spune Leviatan) nu s-a terminat. Plecând de la premisa că majoritatea foştiilor comunişti sunt astăzi social-democraţi, cu excepţia partidului comnist din Franţa, Bukovski ajunge la concluzia democraţiile de azi care se cred liberale nu sunt deloc aşa, deoarece ele ,, s-au contaminat de răul pe care l-au combătut atâta vreme, preluând importante caracteristici ale fostului adversar” p.22.
Încă din primele pagini ale cărţii, disidentul rus işi manifestă deziluziile şi nedumerirea pentru cele ce se întamplă după falsa moarte a Leviatanului, cum se exprimă el: “Logica imi spune că, o dată dispăruţi de pe faţa pămantului cei doi duşmani ireductibili ai mei – Uniunea Sovietică şi sistemul ei comunist –, eu ar trebui să fiu cel mai fericit om din lume. Or, lucrurile sunt departe de a sta aşa. Am văzut cu oroare cum a renăscut Leviatanul pe care-l crezusem mort şi îngropat, monstrul care a devastat atatea ţări, a subjugat atâtea popoare şi a distrus generaţii întregi înainte de a binevoi să se prabuşească – speră Bukovski – definitiv. De cincisprezece ani încoace, el reapare sub alte şi alte forme, folosindu-se de străvechile-i trucuri… Şi iată că o nouă Uniune hegemonică e pe punctul de a vedea lumina zilei”. Este vorba de Uniunea Europeană, bineînţeles. Luând la puricat această nouă constructie, autorul descoperă cu stupoare că ea “este un fel de clonă a URSS, impusă statelor europene prea puţin entuziaste de către aceleaşi forţe politice care au transformat odinioara Rusia ţarilor într-un imperiu al ideologiei comuniste.

Prin faptul că proprii conducatori ai URSS s-au ambitionat să ţină piept SUA, sistemele totalitare din Europa sau slabit, rămânând fără resurse, ducând la sinuciderea economică. În ciuda ajutoarelor economice care veneau tocmai din partea duşmanului occidental, URSS s-a prşbuşit făcând ca o important pagină din istoria secolului XX să se încheie.
În februarie 1991, cu puţin timp înainte să se păbuşească URSS, aliaţi occidentali, după ce au eliberat Kuveitul şi au înfrânt armatele lui Sadam Husein au oprit ofensiva pe drumul spre Bagdad, cruţându-l pe dictatorul irakian. Acest lucru a dus la consecinţe foarte grave, deoarece după 12 ani, în 2003 apare un nou război, care se pare a fost dorit încă din 1991 prin faptul că aliaţii occidentali şi-au oprit ofensiva.
După căderea URSS era de aşteptat ca Occidentul să ceară decomunizarea ţării, dar aceştia, în schimb, le-au dat liderilor sovietici brevete democratice. Mai mult de atât alegerile ce vor urma în ţările foste comuniste şi în URSS sunt animate de prezenţa foştilor comunişti, care în ţări ca Ungaria, Bulgaria, Roânia, Ucraina, Bielorusia, reuşesc să intre la guvernare.

Europa o clona a URSS. În acest capitol Bukovski ne aminteşte că soviet înseamnă în ruseşte consiliu, ceea ce ne duce cu gândul la una din formele administrative ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că în fiecare ţară ce aparţinea URSS la fiecare nivel decizile sunt luate de consilii municipale şi regionale, de parlamente etc.

Acum UE este şi ea o uniune de state, republici sau monarhi, conduse astfel de nişte consilii după principiul democraţiei parlamentare. Trebuie spus că în majoritate aceste state sunt conduse de social-democraţi, sau cel puţin în perioada în care este scrisă cartea,(cunoscând istoria lor din capitolul precedent).
URSS a fost creată prin coerciţie şi deseori prin ocupaţie militară. UE nu a fost poate creată prin forta armată, dar în mod cert prin coerciţie economică. Pentru a supravietui, URSS s-a extins din ce în ce mai mult. Momentul când s-a oprit din extindere reprezintâ începutul colapsului. Bucovski crezând că la fel se va întampla şi cu UE. Scopul URSS era acela de a creea o nouş entitate istoricş: omul sovietic. Si pentru aceasta, trebuia uitată naţionalitatea, etnia, tradiţiile. Acelaşi lucru e valabil şi pentru UE. Potrivit lui Bukovski UE nu vrea să fim englez, francez, roman; vrea să ne pierdem toate sentimentele nationale şi să trăim ca o comunitate mulţinatională. Dupa 73 de ani, acest sistem din URSS a dus de fapt la mai multe conflicte etnice, decat oriunde în lume.
În URSS, unul dintre scopurile cele mai mari, era acela de a distruge statul naţional. Si exact acelaşi lucru îl observă autorul în UE, azi. Bruxelles-ul vrea să absoarbă statele nationale, astfel încat ele să înceteze să existe. Corupţia a fost construită în URSS de sus în jos; la fel este şi în UE. Cei care se opun sau expun corupţia din UE sunt reduşi la tăcere sau pedepsiţi. În URSS, aveam Gulagul, dar Bukovski crede că avem un Gulag şi în UE. Un Gulag intelectual, numit “political corectness”.
Când cineva doreşte să-şi exprime gândurile în termeni de rasă sau sex, ori pur si simplu dacă opiniile îi sunt diferite de cele oficiale, va fi ostracizat. Acesta e începutul Gulagului; începutul pierderii libertăţii. O altă semănare izbitoare vine din faptul că în URSS se spunea că e nevoie de un stat federal pentru a evita razboiul, iar în UE se spune exact acelasi lucru.
Fundaţiile casei commune europene. În acest capitol autorul ne prezintă cele două ramuri rivale ale secolului XX care au şi făcut istoria acestui secol, anume socialişti, sau social-democraţii care erau fideli Internaţionalei a doua şi comuniştii care, sub conducerea lui Lenin au produs ruptura lansând Internaţionala a treia. Aceste două forţe ce în primă parte par că se opun, nu rezidă în scop ci în mijloacele de a-l atinge.

Pe când bolşevicii credeau că violenţa, teroare, execuţiile în masă şi dictatura proletariatului drept calea ideală pentru a atinge societăţiile perfecte, menşevicii credeau în virtutea reformelor, în acţuinea socială, educarea claselor muncitoare şi alegeri libere. Autorul apelează la o frază spusă de un prieten de-al său prin care explică cele două doctrine dintr-o perspectivă mai amuzantă ,,În definitiv, e ca şi când ai fierbe raci. Unii îi aruncă direct în apa fiartă, iar alţi îi pun de la început în apa rece, lăsându-i să fiarbă încet. Rezultatul final, însă, va fi acelaşi: raci fierţi.pp.62.
Lucrurile încep să ia o altă formă începând cu anul 1951, odată cu apariţia Comunităţii europene a cărbunelui şi oţelului CECO, ce era formată din şase membri: RFG, Belgia, Franţa, Italia, Luxemburgul şi Ţările de Jos. Succesul acestei noi organizaţii i-a făcut pe fondatori să creeze şi alte organisme de integrare ca Euroatom şi mai târziu Comunitatea economică europană-CEE, în cadrul căreia ţările componente se angajau să elimine barierele comerciale care le separaseră în trecut, formând o piaţă comună.
Într-o alocuţiune rostită la Bruxelles, Bukovsky a dezvăluit că, în ianuarie 1989, o delegaţie a Comisiei Trilaterale , formată din ex-premierul japonez Yasuhiro Nakasone, ex-preşedintele francez Valéry Giscard d’Estaing, bancherul american David Rockefeller şi fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger , s-a întâlnit cu Mihail Gorbaciov pentru a-l convinge că URSS trebuie să se integreze în marile instituţii financiare ale lumii, GATT, FMI şi Banca Mondială .
Potrivit lui Bukovsky, la un moment dat Giscard d’Estaing a luat cuvântul şi i-a spus lui Gorbaciov: ,,Domnule preşedinte, nu pot să vă spun exact când se va întâmpla – probabil într-un interval de 15 ani – dar Europa va fi un stat federal şi trebuie să vă pregătiţi pentru aceasta.” Bukovsky nu si-a putut retine uimirea faţă de capacităţile profetice ale lui d’Estaing: Asta se intampla in ianuarie 1989, intr-o vreme in care tratatul de la Mastricht din 1992 nici macar nu fusese schitat.
Constructori la lucru. Acest capitol surprinde foarte bine ideea lui Husciov de a se alinia Europei occidentale, Şi astfel alianţa postsovietică se tot lărgeşte, mai mult decât în speranţele iniţiatorilor. Nu numai stânga, ci practice toată lumea îl idolatriza pe Gorbaciov. Cea mai măruntă dintre ideile sale era acceptată cu entuziasm, inclusiv faimoasa ,,casă comuna europeană”, chit că majoritatea partizanilor acesteia habar n-aveau de adevăratele ei scopuri.
Jacques Chirac, care la vremea aceea era primarul Parisului, a rămas uimit când a auyit de conceptual de casă comună europeană, ceea ce nu l-a împiedicat să susţină şi el proiectul. În urma unei întâlniri la Moscova cu Gorbaciov în 1989, a înţeles greşit că viitoarea casă comună europeană va cuprinde, dacă pot spune aşa “două apartamente”: unul socialist în Est şi altul capitalist în Vest. Jacques Chirac: Dacă am înţeles bine, casa comună europeană va consta în doua construcţii separate, dar sub acelaşi acoperiş. În ceea ce ne priveşte, am dori să construim o clădire mai niformă cu o cât mai mare interconexiune între părţi, întemeiată pe pace, o pace întărită pe plitica dezarmării, pe accelerarea tot mai comună a drepturilor omului.
M. S. Gorbaciov: Am impresia că aţi înţeles oarecum imprecise intenţia noastră…Pe scurt, există potenţial pozitiv. E ca şi în familie: pot să existe diferenţe înter membri, dare le nu impeidică, în ansamblu, convieţuirea .Fiecare rămâne responsabil de faptele sale, ca şi în realitatea familiei. Trebuie să plecăm mai degrabă de la realităţi existente, decât de la postulate ideologice. Odată cu înmulţirea contactelor a schimburilot de idei, înteraga situaţie se pate schimba. Pot să apară noi oportunităţi la care astăzi nici nu visăm, dar cu care ne putem confrunta în viitor.
Probabil că lucrul cel mai dificil, odată realizată construirea casei commune europene, va fi stabilirea locului în care va fi capitala…aici Gorbaciov realizează ca a cam întins coarda şi a tuşit brusc schimbând puţin finalul, …dar cel mai bine ca ele, capitalele, să rămână fiecare acolo unde se află în prezent.pp.126.
După ei, potopul. Ultimul capitol este intitulat astfel deoarece atorul, în urma numeroaselor documente care le prezintă în carte şi pe care din motive de spaţiu nu pot să le transcriu întru-totul aici, dar prin toate aceste nu vrea decât să arate că există un accord între tovarăşii de la Moscova şi membrii Internationalei Socialiste, în ceea ce priveşte construcţia casei commune europene.

Din fericire toate planurile sovietice aveau să eşueze deoarece în proiectele Kremlinului ţările Europei Orientale tebuiau să servească drept punţi căter Vest, adică erau folosite ca nişte cai trioeni. Aceste lucruri nu sau întâmplat deaorece în timpul revoluţiilro dein 1989 ceva nu amer bine, sau a apărut ceva ce nu au prevăzut sovietici, fapt ce a dus la revolta oamenilor ce nu au acceptat nici o formă de communism cu faţă umană. În România, Nicolae Ceauşescu s-a opus gâmdiri lui Gorbaciov, fapt după care urmează revoluţia româna din decembrie 1989, care l-a adus la putere pe comunistul ,,gorbaciovist “ Ion Iliescu, a fost de fapt o lovitură de stat nomenclaturistă deghizată în revolt populară. Masele au fost manipulate, de la falsele massacre de la Tmişoara şi până la procesul pretins-impovizat, urmat de executarea soţilor Ceauşescu.pp. 141-142.
Vladimir Bocovski încheie printr-o viziune asupra viitorului, viziune ce constă în faptul că Uniunea Europeană va avea sigur un sfârşit, aşa cum a avut şi URSS. Autorul ne expune doar o problemă pe care o prezintă căderea UE anume: Problema cu UE e că riscă să ne îngroape pe toţi sub dărâmăturile ei, într-o catastrofă economică şi cu probleme entice la fel de complicate precum cele ale Balcanilor, dacă nu cumva şi mai grave. Iar să ne vindecăm va fi nevoie de cel puţin o generaţie.pp.161.

Reclame

Despre Dan Filip

Student in primul an la Facultatea de Științe Politice Universitatea București
Acest articol a fost publicat în ceva politica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s